Välkända elgitarrer

Här kan du läsa mer om vad en elgitarr är och olika typer av kända elgitarrer. Både vad som skiljer de olika modellerna åt, men också om vad som förenar dem. Elgitarren är en av världens mest populära musikinstrument. Elgitarren är en stor del av populärmusiken idag och återfinns också inom äldre musikstilar som blues och liknande.

Om elgitarren

En elgitarr är en gitarr med inbyggd mikrofon eller andra elektriska komponenter. Den kan alltså inte ge ifrån sig några ljud utan elektricitet. Modellen är baserad på hur en akustisk gitarr ser ut, men den har ingen resonanslåda och måste därför ha någon form av elektronisk uppkoppling för att skapa ljud.

Kort förklarat så sitter det så kallade “pickuper” placerade under strängarna och när strängarna som är av metall vibrerar skapar en ström som gör att det bildas ett ljud. Dock måste ljudet förstärkas på ett eller annat sätt. Det vanligaste sättet är att elgitarren kopplas ihop med en förstärkare som på så sätt förstärker ljudet.

Olika varianter av elgitarrer

En av de mest kända modellerna bland olika elgitarrer är Gibsons Les Paul. Tillsammans med artisten Les Paul tog Gibson fram den här modellen. Modellen är mest känd för sitt varma ljud med lång efterklang. Gitarren skapades i början av 50-talet och nådde den bredare massan redan i slutet av samma årtionde.

En annan känd variant är Fenders Telecaster. Många kända artister har spelat och/eller spelar på den här modellen. Modellen används flitigt i en rad olika musikgenrer och den tillkom precis som gitarren nämnd ovan i början av 50-talet. Den här gitarren har inte riktigt samma varma ljud, men den har ändå ett något mjukare ljud än andra gitarrer. Dock beror det lite på hur du använder gitarren, det går att åstadkomma hårdare ljud på den här modellen än modellen nämnd ovan.