Den akustiska gitarren

De flesta har sett, spelat, funderat på att börja spela, plinkat eller plonkat på en akustisk gitarr. Antingen via en släkting som dammat av en gammal gitarr, i en musikaffär eller genom skolan. Oavsett hur så har de allra flesta någon gång varit i kontakt med en gitarr. Många är dem som visar sin kärlek till den akustiska gitarren. Följande text handlar om hur den akustiska gitarren fungerar och vad den består av egentligen.

Vad är en akustisk gitarr?

En akustisk gitarr är som bekant ett musikinstrument, den har vanligtvis sex stycken strängar, en hals, stämskruvar och en rad andra beståndsdelar. Det främsta som skiljer en akustisk gitarr från andra former av gitarrer är att de saknar inbyggd mikrofon eller andra elektriska delar. Det gör att musikinstrumentet helt och hållet måste förlita sig på sin egen resonans för att kunna låta. Egentligen kan gitarrens kropp beskrivas som en enda stor resonanslåda, just för att den ska låta så bra som möjligt. Att gitarrerna är tillverkade av trä höjer också möjligheterna för att ljudet ska bli bra som möjligt.

Genom historien kryllar det av akustiska gitarrer och det är först i modern tid som det överhuvudtaget finns någon annan form av gitarr. De första gitarrerna som kom till dök upp under 1500-talet som en ny variant av stränginstrument och sedan dess har det hänt mycket. Numera är den vanligaste modellen av en akustisk gitarr en variant med sex stycken strängar av nylon, det är relativt vanligt med stålsträngar också. Framför allt i musikskolor och skolor så förekommer det flest nylonsträngade gitarrer.

Det finns akustiska gitarrer med fler strängar också, exempelvis varianter med sju eller tolv strängar. Dessutom finns det varianter som är olika stora beroende dels på hur stor gitarristen är och vad för typ av ljud som gitarristen vill åstadkomma. Det leder också till vidareutvecklingar av gitarren som instrument.